«Золотий» біг українців на чемпіонаті ABAF з кросу

Вже у грудні відбудеться чемпіонат Європи з кросу. Та на шляху до Лісабону майстри цієї легкоатлетичної дисципліни зробили зупинку в Беране (Чорногорія), де 9 листопада змагалися на чемпіонаті Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) з кросу.
Звісно, на чемпіонаті Європи виступлять не всі українці, які брали участь у чемпіонаті ABAF, але для всіх них ці змагання стали незамінним досвідом, а Україні принесли як командні, так і індивідуальні медалі. Відразу три команди перемогли, і ще дві стали другими.
Дистанція 8 км серед жінок пройшла під диктовку українок. Наталію Легонькову і Марію Ходаківську на фініші розділили чотири секунди і саме вони виграли золото і срібло. Легонькова перемогла з результатом 27.34 хв, у Ходаківської – 27.38 хв. Олена Федорова фінішувала четвертою (28.43 хв), а трійку призерок замкнула сербка Олівера Єфтіч (27.48 хв). Такі високі позиції в індивідуальному заліку забезпечили трійці українок командне золото.
Першими стали і чоловіки у віковій категорії U23, які теж долали 8 км. Найшвидше серед них дистанцію пробіг Вадим Лонський (24.55 хв) і, поступившись лиш сербу Елзану Бабічу, виграв ще й особисте срібло. Ілля Сосницький був сьомим (25.25 хв), а Олександр Вуйко – 11-м (25.54 хв).
Ще одне командне золото у віковій категорії U23 виграли жінки на дистанції 6 км. В індивідуальному заліку перемогла Бахар Аталай з Туреччини (21.02 хв), а за нею фінішували відразу три українки. При цьому з досить невеликим відривом. Срібною медалісткою стала Богдана Семьонова (21.04 хв), Вікторія Шкурко виграла бронзу (21.05 хв), а Ярослава Ястреб стала четвертою (21.15 хв).
Ще два командних срібла виграли чоловіки на дистанції 10 км та юніори на дистанції 6 км.
Серед чоловіків найшвидше 10 км подолав Дмитро Дідоводюк і до командного срібла додав особисту бронзу (30.26 хв). Болгарину Йоло Ніколову, який став другим, він поступився лише десятими долями секунди, а переможцю Йітаєву Абухайю з Ізраїлю програв одну секунду. Василь Коваль з часом 30.33 хв фінішував четвертим, а Ігор Гелетій був 11-м (31.24 хв).
Юніори також були близькими не лише до командної, а й до індивідуальних медалей. Лише у кроці від першої трійки фінішував Роман Зозуля. З результатом 19.20 хв він четвертий з бігу на 6 км. Шостим став Олександр Чорнобривий (19.21 хв), показавши однаковий час з Ассафом Харарі, який був п’ятим. Василь Сабуняк фінішував дев’ятим (19.32 хв).
Юніорки долали 4 км. Найшвидше серед українок дистанцію пробігла Іванна Кух і замкнула першу десятку (14.50 хв). Катерина Онісімова фінішувала 16-ю (15.14 хв), а Тамара Север’янова – 19-ю (15.36 хв).
Фото (с)Світлана Бондар