Перший старт на сертифікованому секторі в Кам’янець-Подільському

В Кам’янець-Подільскому відбулися Всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських чемпіонів Анатолія Бондарчука та Фаїни Мельник. Це був перший старт, який відбувся на оновленому метальному секторі стадіону Кам’янець-Подільського Національного Університету імені Івана Огієнка.
– Дуже приємно було бачити, як менш ніж за півроку втілилася в життя мета, яку перед собою поставили завкафедрою легкої атлетики КПНУ ім. Огієнка Леонід Гурман та група метань ФЛАУ, – розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Поставлено та сертифіковано новий сектор, і на ньому вже відбуваються повноцінні змагання. Метати в умовах, що відповідають міжнародним стандартам, – це спонукає до гарних результатів. І тому ті позитивні емоції, які цими днями переповнювали і спортсменів, і тренерів, важко передати. Яскраве відкриття, проведене організаторами, лише підкреслило значущість події. На відкритті змагань були присутні представники мерії, депутати, ректор КПНУ Сергій Копилов, який має безпосереднє відношення до появи цієї споруди. Ну і звичайно, головний втілювач проекту – Леонід Гурман. Приємно, що в Кам’янці-Подільському, який славиться представниками важкої атлетики, боксу, велику підтримку виказують і легкій атлетиці.
У змаганнях взяло участь близько ста спортсменів – як досвідчених майстрів, так і початківців. Трьом атлетам вдалося підтвердити нормативи на чемпіонат Європи серед юніорів та чотирьом – на молодіжну континентальну першість. Хочу відзначити високі результати, показані у штовханні ядра серед чоловіків. Ігор Мусієнко з Сумщини виграв з результатом 19 м 85 см. Другим з особистим рекордом став Віктор Самолюк з Київщини – 19.74. І це при тому, що Віктор в останній спробі, яку йому не вдалося зафіксувати (але ми задля цікавості зробили замір), штовхнув ядро на 19.97. Дуже гарні показники!
На липневий чемпіонат Європи серед молоді в цій дисципліні вже трьом хлопцям вдалося виконати норматив. Артем Левченко має його ще з зими, і зараз не виступав. А от двоє інших в Кам’янці-Подільському встановили особисті рекорди – киянин Віктор Климюк (18.23) та Олександр Шилівський з Тернополя (17.83).
Загалом на цих змаганнях виступало не багато наших лідерів, адже вони зараз знаходяться переважно на закордонних зборах. Але, певен, скоро вони до Кам’янець-Подільского завітають. У нас є ідея перевести цей старт в міжнародний формат. Для початку – запросити студентів, які займаються легкоатлетичними метаннями, з іноземних вишів. У КПНУ є партнерські відносини з Університетами принаймні з шести країн. А надалі запрошуватимемо вже й метальників найвищого рівня. Вважаю, у цього проекту є майбутнє, адже маємо в наявності сертифікований сектор, а Леонід Гурман планує незабаром взагалі повністю реконструювати стадіон імені Огієнка.
Зазначу, що в Кам’янці-Подільському, окрім змагань Бондарчука та Мельник, ми провели навчально-тренувальний збір. Тут хочу подякувати директору спорткомплексу «Епіцентр» Вадиму Рудяку – під час збору наших атлетів пускали займатися в тамтешній сучасний зал важкої атлетики, і при цьому не брали орендної плати. Наприклад, Ірина Климець вже виказала бажання проводити в цьому місті і наступний НТЗ.
Традиційно на передодні і під час змагань у нас відбулися освітні конференції. Вони стосувалися і питанню боротьби з допінгом, і підвищення рівня кваліфікації – причому не лише для елітної групи, а для всіх бажаючих фахівців, включаючи студентів Університету. Під час однієї такої конференції в залі зібралося більше ста учасників.
Велика подяка нашим досвідченим лекторам. З присутніми поділився своїми знаннями керівник КНГ Руслан Кропта, Євген Карсак прочитав лекцію зі штовхання ядра, перший тренер Наталії Добринської Віктор Постемський поділився своїми практичними напрацюваннями щодо підготовки спортсменів початкового рівня. Адже закладання бази має дуже велике значення, і дорослим атлетам потім «вилазять боком» прогалині в не правильній технічній та фізичній підготовці на етапі становлення.